Naturkrafter i kompositer
Luonnonvoimat lujitemuoveissa-seminaari 6.11-7.11, Jakobstad:
I början av november samlades 70-talet representanter från näringslivet, forskningsenheter och branschorganisationer både från Finland och övriga Europa, till ett två dagars seminarium i Jakobstad. ”Naturkrafter i kompositer”-seminariet ordnades av Muoviteollisuus ry:s kompositsektion.
Under de två dagarna lyftes biobaserade hartser och fibrer samt deras miljöpåverkan. Programmet omfattade talturer kring kompositåtervinningssatsningen KiMuRa, nya praktiska tillämpningar och företagscase som använder sig av biokompositer och den kommande europeiska Eurocode standarden inom komposit. Branschen påverkas också av kommande regelverk som styr arbetssäkerheten exempelvis den obligatoriska utbildningen för personal som arbetar med polyuretan.
Lorenzo Garcia från det italienska Polynt Group berättade om deras hållbarhetsstrategi. Polynt Group, som tillverkar polymerer, komposithartser samt övriga ytbehandlingsprodukter, har 37 fabriker globalt med en personalstyrka på över 3000 personer. Koncernen har som målsättning att utöka biobaserade råmaterial i tillverkningen samt minska sitt koldioxidavtryck med 20% till 2030. Förutom miljöaspekten satsar Polynt Group även på jämställdhet och strävar efter att öka kvinnors andel i ledande positioner med 20% till 2030 och minska löneklyftorna med 20% före 2027. Ett annat ambitiöst mål är att göra en fullständig ESG-kartläggning av globala underleverantörskedjor före 2028.
Av våra regionala aktörer deltog NCE och baltic Yachts samt regionala utvecklingsbolaget Concordia med sina projekt ACEP och SOF. Under seminariets andra dag fick deltagarna besöka både NCE och Nautor Swan.
Förutom att få en lägesbild av kompositbranschen i Finland och Europa fick deltagarna spåna kring nya användningsområden för sidoströmmar från komposittillverkning och affärsmodeller.
Mika Härkönen från VTT lyfte fram Comporec-projektet och den kommande co-research satsningen inom ramen för det av Business Finland finansierade lokomotivprojektet Borealis SPIRIT. Kompositaktörer har möjlighet att gå med i nätverket och dra nytta av forskningen. Kontakta Mika Härkönen (länk: mika.harkonen@vtt.fi) för mer information om Comporec.
Kompositer är ett komplext men mångsidigt material
Enligt EuCIAs databas finns det i Europa 44 anläggningar för återvinning av kompositer, varav två finns i Finland (Kuusakoski och Finnsementti). Det finns alltså rum för flera aktörer på detta område. Plaster och kompositer har en fortsatt viktig roll med produktlösningar som är lätta och slitstarka med lång livslängd. Branschorganisationen utmanar medlemsföretagen till att vara en del av lösningen inom den gröna omställningen, till och med agera som en kolsänka.
Källa: https://eucia.eu/wp-content/uploads/2024/07/Why-composites-are-genuinely-circular.pdf
Nyttiga länkar:
Muoviteollisuus ry – https://www.plastics.fi/fin/
KiMuRa – https://www.plastics.fi/kimura/
EuCIA – https://eucia.eu/