För NCE är hamnen viktig!

NCE Oy som har specialiserat sig på krävande kompositprodukter exporterar från Jakobstad enorma rör och cisterner, som företaget skräddarsyr för kunderna världen över.

– Via hamnen har våra produkter gått bland annat till Chile, Mexico, Korea, Egypten och Makedonien, berättar  Josefine Snellman, Business Controller, och pekar på ett foto på väggen i sitt rum av en last som for till Egypten hösten 2017.

Största delen av produktionen går ut i världen uttryckligen via Jakobstads hamn som är belägen bredvid NCE.

– Hamnen är jätteviktig för oss. Det är en stor fördel redan på det stadium när affärerna görs upp då vi kan berätta att vi får produkterna till fartyget direkt från vår fabrik.

 

Höga krav och snabb utveckling

Kompositbranschen utvecklas snabbt och kräver specialkompetens, vilket gör att rekryteringen har sina utmaningar.

– Lyckligtvis har vi här i trakten en stark tradition inom båtbyggnad, vilket utgör en god grund också för inriktning mot kompositbranschen. Vi har i någon mån samarbetat också med Optima som erbjuder yrkesutbildning i vår region. Optima har ordnat både finsk- och svenskspråkig utbildning för kompositbranschen. Vår förhoppning är att Optima i framtiden också skulle ha utbildning på andra stadiet med kompositbranschen som ett inriktningsalternativ.

Josefine Snellman konstaterar att AIP är ett bra läge för NCE.

–Vi har här ett utmärkt samarbetsnätverk och goda underleverantörer.  Samarbetet i området har också medfört nya synergifördelar för oss, som till exempel möjlighet att tillsammans ordna utbildning i arbetssäkerhet.

Dela på Facebook