Den 5 augusti inleddes den fem dagar långa Wasa Future Festival med en seminariedag som fokuserade på skogens och träets potential samt landsbygdens livskraft. Öppningsseminariet, arrangerat av Österbottens förbund, samlade flera framstående talare.
Blivande arbetsministern förutspår en fartfylld politisk höst
Efter inledande ord av landskapsdirektör Mats Brandt talade riksdagsledamot och blivande arbetsminister Matias Marttinen (samlingspartiet) om regeringens satsningar på grön omställning. Marttinen ser fram emot en fartfylld politisk höst vad gäller statsfinansiella frågor, men utlovade samtidigt smidigare tillståndsprocesser i fråga om investeringar och etableringar.
UPM´s björkcellulosa har lysande förädlingspotential
Statssekreterare Päivi Nerg från Jord- och skogsbruksministeriet fortsatte programmet med att tala om den nationella skogsstrategin samt landsbygdens och skogens betydelse för samhällets välfärd. Hon betonade att bioekonomi och en hållbar användning av förnybara naturresurser kommer att få ett allt större fokus i framtiden och lyfte samtidigt upp Österbotten som en förebild för andra regioner.
Professor Monika Österberg från Aalto-universitetet presenterade nya innovationer inom skogssektorn och resultaten från den första utredningen av vetenskapspanelen Metsäbiotalouden tiedepaneeli ”Lankusta lääkkeisiin – Tuoteportfolion arvonnoususta uutta arvonlisää metsäsektorille”. Enligt rapporten är det möjligt att öka det mervärde som skogarna genererar avsevärt utan att öka avverkningsvolymerna. Detta kräver högt förädlade produkter av trä, säger professor Monika Österberg, som koordinerade utredningen. Hon nämnde bland annat björkcellulosan från UPM´s cellulosafabrik i Jakobstad som förädlas till nanocellulosa, en produkt med många framtida förädlingsmöjligheter inom industrin för kliniska produkter och läkemedel. Rapporten från vetenskapspanelen ledd av professor Monika Österberg finns i sin helhet att läsa (på finska) här: https://metsatiedepaneeli.fi/wp-content/uploads/2024/04/Lankusta-laakkeisiin-Tuoteportfolion-arvonnoususta-uutta-arvonlisaa-metsasektorille.pdf
Skogsindustrin rf:s chefsekonom, direktör Maarit Lindström gav åhörarna en översikt över branschens betydelse för den nationella och regionala ekonomin. Skogen är Finlands viktigaste naturresurs och skogsindustrins ekonomiska betydelse är stor trots konjunkturväxlingar. Skogsindustrin spelar en viktigare roll i Österbottens ekonomi än i andra finländska regioner och sysselsätter direkt i Österbotten cirka 2 400 personer (2021) och sammanlagt betalas 100 miljoner euro ut i löner.
-Framtiden ser ljus ut då den totala marknaden för skogsindustrins produkter i världen beräknas växa med 175 miljarder euro under åren 2022-2023 och Finland och skogsindustrin har goda möjligheter att dra nytta från den globala gröna omställningen, säger direktör Maarit Lindström.
– Finska skogsindustrin är internationellt sett ledande när det gäller att utveckla nya produkter och Finland är faktiskt i världstoppen när det gäller patent inom skogsindustrisektorn, fortsätter hon.
AIP på väg mot att bli en ledande ekoindustripark
AIP:s arbete med cirkulär ekonomi lyftes av Åsa Björkman, projektledare för Alholmen Circular Economy Platform. ACEP projektet presenterades på Wasa Future Festival som en inspirerande arbetsmetod inom cirkulär ekonomi för den lokala industrin. Enligt AIP:s strategi från 2023 strävar AIP mot att bli en ledande ekoindustripark i Finland. Grön omställning är central och skogsindustrin fungerar som motor genom att påskynda och motivera andra branscher i omställningsarbetet.
-AIP:s storskaliga internationella industriaktörer med ambitiösa mål för cirkulär ekonomi påskyndar omställningsprocessen för mindre företag på industriområdet, menar Björkman.
ACEP projektet visar hur industriparker kan skapa strukturer som integreras i industriprocesser och bidrar till både ekonomiska och miljömässiga framsteg i hållbarhet. Idag samarbetar de olika industrierna på Alholmen för att dra nytta av varandras kompetenser och resurser och samarbetet fördjupas i och med projektet. Det saknas förmodligen aktörer som ännu inte är involverade i återvinningsprocesser och logistik.
-Vi hoppas identifiera och påbörja arbetet med att fylla dessa luckor, förklarade Björkman.
Esse – en smart energiby
Ingvar Kulla, vd för Esse Elektro-kraft och Mathias Högbacka vd för Aktion Österbotten berättade om innovationsprojekt och satsningar inom energisektorn i Österbotten. En unik cirkulär affärsmodell har skapats utgående från batterier från krockskadade och demonterade el- och hybridbilar. En av försäkringsbolaget inlöst bil är i medeltal ca 5 år gammal, medan garantitiden på elbilsbatteriet är 5-8 år. Det innebär att det inte finns någon omedelbar eftermarknad för dessa tillvaratagna begagnade batterier. Affärsmodellen bygger på att batteriet först används i energilager, för att efter några år återvinnas som reservdel i en bil. Projektet resulterade i det relativt nystartade bolaget Autocirc Battery Recycling Finland som Esse Elektro-kraft är minoritetsägare i. Det första energilagret, en anläggning om 1 MWh, monteras som bäst.
Ytterligare har Esse Elektro-kraft anlagt en solpark på 1 MWh i Esse tillsammans med Pedersöre kommun. Satsningarna på solkraft fortsätter i byn i och med att bolaget köpte ett nedlagt farmområde 2023. Skugghusen revs och marken jämnades för den första anläggningen på 2 MWh. På samma område finns reservering för ytterligare 6-7 MWh.
-Nedlagda farmer är utmärka områden för solparker. Ingen skog behöver fällas eller värdefull jordbruksmark exploateras, säger Ingvar Kulla.
Med i innovationsprocessen tillsammans med Esse Elektro-kraft var även projektet RIPEET-pilot, ett EU finansierat projekt som regionalt administreras av Aktion Österbotten.
-Vår roll var i korthet att ta fram en modell hur man lokalt kan utveckla smarta energibyar. Esse i Pedersöre är ett av projekten, beskriver Mathias Högbacka.
Är du intresserad av att se streamingen från evenemanget så finns det på Youtube: https://www.youtube.com/@wasafuturefestival1521