I början av mars stod Alholmen Industrial Park (AIP) värd för ett benchmarkingbesök från Turun Yliopistos tekniska fakultets enhet för produktionsekonomi och cirkulär ekonomi, genom projektet Alholmen Circular Economy Platform (ACEP).
Turun Yliopisto leder, tillsammans med bland annat Salo stad, projektet ”Kiertotalouden lokalisaatio Suomessa: Kohti teollisen symbioosin innovaatioita Lounais-Suomessa”. Projektet syftar till att klargöra potentialen vid etableringen av nya industriella symbioser*, med fokus på Louna Puisto industripark i Salo. Målet är att designa världens mest innovativa industripark för cirkulär ekonomi i Salo, baserat på forskning inom innovationsledning och cirkulär ekonomi, i samarbete med industri- och tjänsteföretag samt lokala offentliga organisationer.
Under ledning av ACEP:s projektledare Åsa Björkman och Pia Holkkola-Löf från Concordia, besökte professor Miia Martinsuo (produktionsekonomi, innovations- och projektledning) och biträdande professor Oskar Karlström (cirkulär ekonomi, Industrial Engineering and Management) AIP. Även postdoktorand Saeed Morsali och doktoranderna Joona Virtanen och Anders Lindgren deltog.
Förmiddagen inleddes med en presentation om den industriella symbiosen på AIP. Från utsiktsrummet högst upp på UPM:s sodapanna fick gästerna en imponerande vy över området och en tydlig bild av de olika industrierna och serviceföretagen. Björn Åkerlund, VD på Alholmens Kraft, berättade om samarbetet mellan industrierna och hur materialflödet fungerar. På Walki togs besökarna emot av Henrik Byggmästar (Extrusion/Printing Developer) och Robert Björklind (Technical Service and Development Manager), som berättade om företagets verksamhet, gav en företagsrundtur och visade utvecklings- och innovationsavdelningen samt laboratorieutrymmena.
Aktiva AIP-aktörer lär av varandra
Besöket fortsatte på Nautor Swan, där HR-direktör Magnus Ljung visade produktionsutrymmena och berättade om tillverkningsprocessen för lyxsegelbåtar. Under lunchen var det dags för gästerna från Turun Yliopisto att presentera sitt projekt mera i detalj och lyfte fram de frågeställningar de söker svar på kring industriell symbios, materialströmmar och cirkulär ekonomi. Tacksamt nog deltog flera av AIP:s styrelsemedlemmar och teammedlemmar vilka bidrog med viktiga perspektiv och input till forskargänget. Vi kunde konstatera (än en gång) att det är nyttigt för aktörer inom AIP-området tar tillfället i akt och få ta del av att lära sig av varandras verksamhet och utöka sitt nätverk.

Nya idéer och viktiga nätverk
Vi insåg alla att frågorna som ställdes var till nytta för båda parterna. De tvingade oss att tänka kritiskt och identifiera kunskapsluckor. AIP fick möjlighet att reflektera över sina processer och identifiera förbättringsområden. Genom att dela erfarenheter och insikter bidrar vi inte bara till den akademiska forskningen, utan får också nya idéer och perspektiv. Samarbetet med akademiska institutioner skapar viktiga nätverk som gynnar båda parter. Vi ser fram emot att ta del av resultaten från projektet i Salo och Louna Puisto.

*Industriell symbios innebär en verksamhetsmodell som bygger på samarbete där företag effektivt utnyttjar varandras sidoflöden, teknologi, kunnande eller tjänster. Den enas sidoflöde eller avfall blir en lönsam resurs, medför inbesparingar och minskar miljöpåverkan för den andra. https://www.sitra.fi/sv/ordbok/industriell-symbios/