AIP tour: Effektiv kommunikation av industriernas verksamhet och rekryteringsbehov

Alholmen Industrial Park har genom AIP-tour tagit ett stort steg framåt i att effektivt kommunicera industriernas verksamhet och rekryteringsbehov. Inom projektet Alholmen Circular Economy Platform (ACEP) har AIP tillsammans med projektledare Åsa Björkman kunnat bygga upp ett organiserat koncept för att ta emot studerande och andra besökare oftare och i större mängd än tidigare.

AIP-tour marknadsför arbetsplatserna

Projektverksamheten och regionutvecklingsbolaget Concordia har haft en betydande inverkan på utvecklingen av AIP-tour. Initiativet representerar ett grepp för att marknadsföra industrin och arbetsplatserna. Genom att erbjuda guidade turer i industriområdet får potentiella arbetstagare en konkret inblick i de olika industrierna och deras verksamhet.

En inblick i industriernas verksamhet

Bussturen, som varar i cirka en timme, är planerad för att ge koncentrerad information om industriernas verksamhet. Deltagarna får även en inblick i pågående projekt inom cirkulär ekonomi.

Guidningen går via alla stora tillverkande industrier på AIP-området. Den första anhalten är OSTP, därefter kör bussen in på skogsindustrins område där deltagarna får bekanta sig med UPM:s cellulosafabrik och såg, Billerud Finland och Walki samt biokraftverket Alholmens Kraft. Därefter fortsätter turen ut till Borgmästargrundet och Northpipe Composite Engineering samt Nautor Swan. Turen går också via Baltic Yachts, Jakobstads Hamn och Euroports.

Rekryteringsbehov och karriärmöjligheter

Industrierna på AIP är ständigt på jakt efter talanger med olika kompetenser inom både teknisk utveckling och produktion. AIP-tour är en chans för industrierna att effektivt kommunicera sina rekryteringsbehov och attrahera talanger.

Exempel på besök

Två grupper från yrkesskolan Optima i Jakobstad har i höst fått en informationsboost om industrierna på AIP. Tredje årets studerande, som deltar i examensdelen ”Att verka i arbetslivet”, fick information om de många karriärmöjligheter som finns på industrierna, både genom en föreläsning med workshop kombinerat med en guidad busstur på industriområdet. Ett liknande upplägg görs också i oktober med studerande från yrkeshögskolan Centria och Mellersta Österbottens utbildningssamkommun Kpedu under evenemanget RAP (Recruiting Active People) och på skräddarsydda besök för bland annat processingenjörsstuderande från Uleåborgs universitet och doktorander från Åbo Akademis enheter inom energiteknik och informationsteknik.

Utvecklingsprojekt driver viktiga teman

Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia använder utvecklingsprojekt för att sprida ny information, testa nya modeller och verktyg och driva på utveckling i olika teman som regionens näringsliv ser som viktiga.

-AIP-tour är ett bra exempel på samskapande i projekt där man kombinerar industrirundturer med arbetskraftsbehovet och tillsammans försöker lösa problemet genom att försöka öka intresset för AIP-området som arbetsplats, säger Concordias vd Daniela Mårtenson.

AIP-tour är ett initiativ som gynnar industrierna och bidrar till att stärka banden mellan utbildning, arbetsliv och samhälle ochhar utvecklats av AIP:s industrier inom projektet Alholmen Circular Economy Platform. Konceptet etableras som en produkt där utbildningsarrangörer på olika stadier och exempelvis gäster från affärsvärlden ges möjlighet att komma på skräddarsydda guidade besök i industriparken.