Luonnonvoimat lujitemuoveissa
Luonnonvoimat lujitemuoveissa-seminaari 6.11-7.11, Pietarsaari:
Marraskuun alussa noin 70 teollisuuden, tutkimusyksiköiden ja ammattijärjestöjen edustajaa Suomesta ja muualta Euroopasta kokoontui kaksipäiväiseen seminaariin Pietarsaareen. Luonnonvoimat lujitemuoveissa-seminaarin järjesti Muoviteollisuus ry:n Komposiittijaosto.
Kaksipäiväinen seminaari valotti biopohjaisia hartseja ja kuituja sekä niiden ympäristövaikutuksia. Ohjelmassa oli puheenvuoroja KiMuRa-komposiittikierrätyksestä, biokomposiitteja hyödyntävistä uusista käytännön sovelluksista ja liiketoimintatapauksista sekä tulevasta komposiitteja koskevasta eurooppalaisesta Eurocode-standardista. Alaan vaikuttavat myös tulevat työturvallisuutta koskevat säädökset, kuten polyuretaanin kanssa työskentelevän henkilöstön pakollinen koulutus.
Lorenzo Garcia italialaisesta Polynt Groupista kertoi heidän kestävän kehityksen strategiastaan. Polynt Groupilla, joka valmistaa polymeerejä, komposiittihartseja ja muita pintakäsittelytuotteita, on 37 tehdasta eri puolilla maailmaa, ja sen palveluksessa on yli 3000 työntekijää. Konsernin tavoitteena on lisätä biopohjaisten raaka-aineiden käyttöä tuotannossaan ja pienentää hiilijalanjälkeään 20 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Ympäristönäkökulman lisäksi Polynt Group on sitoutunut myös sukupuolten tasa-arvoon ja pyrkii lisäämään naisten osuutta johtotehtävissä 20 prosentilla vuoteen 2030 mennessä ja pienentämään palkkaeroja 20 prosentilla vuoteen 2027 mennessä. Toinen kunnianhimoinen tavoite on toteuttaa maailmanlaajuisten toimitusketjujen täydellinen ESG-kartoitus vuoteen 2028 mennessä.
Seudun toimijoistamme NCE ja Baltic, sekä seudun kehittämisyhtiö Concordia osallistuivat ACEP- ja SOF-hankkeillaan. Seminaarin toisena päivänä osallistujat pääsivät tutustumaan sekä NCE:hen että Nautor Swaniin.
Sen lisäksi, että osallistujat saivat yleiskuvan komposiittiteollisuuden tilasta Suomessa ja Euroopassa, he saivat pohtia komposiittivalmistuksen sivuvirtojen uusia käyttötarkoituksia ja liiketoimintamalleja.
Mika Härkönen VTT:ltä korosti Comporec-hanketta ja tulevaa yhteistutkimushanketta Business Finlandin rahoittamassa Borealis SPIRIT -veturihankkeessa. Komposiittitoimijoilla on mahdollisuus liittyä verkostoon ja hyötyä tutkimuksesta. Lisätietoja Comporecista saa Mika Härköseltä (linkki: mika.harkonen@vtt.fi).
Komposiitit ovat monimutkainen mutta monipuolinen materiaali
EuCIA-tietokannan mukaan Euroopassa on 44 komposiittien kierrätyslaitosta, joista kaksi sijaitsee Suomessa (Kuusakoski ja Finnsementti). Tilaa muille toimijoille löytyy siis. Muovit ja komposiitit ovat edelleen tärkeässä roolissa tuoteratkaisuilla, jotka ovat kevyitä, kestäviä ja pitkäikäisiä. Teollisuusjärjestö haastaa jäsenyritykset olemaan osa ratkaisua vihreässä siirtymässä ja toimimaan jopa hiilinieluna.
Lähde: https://eucia.eu/wp-content/uploads/2024/07/Why-composites-are-genuinely-circular.pdf
Hyödyllisiä linkkejä:
Muoviteollisuus ry – https://www.plastics.fi/fin/
KiMuRa – https://www.plastics.fi/kimura/
EuCIA – https://eucia.eu/