Anja ja Heidi ryhtyivät veneenrakentajiksi

Anja Blomström ja Heidi Autio työskentelevät pienosien laminoinnissa Nautor’s Swanin BTC-yksikössä (Boatbuilding Technology Center) Pietarsaaressa. Anja ja Heidi tulivat täysin eri aloilta, mutta hakeutuivat töihin veneveistämöön, kun heille tarjottiin mahdollisuutta vakituiseen työsuhteeseen ja päivätyöhön.

– Ensimmäiset kolme kuukautta olivat haastavia, kun kaikki oli aivan uutta, mutta tekemällä oppii. Oppimista edistää myös se, että on utelias ja kysyy, kun ei ymmärrä jotakin, kertoo Heidi.

Heidi ja Anja osallistuivat työn ohessa veneenrakennuskoulutukseen, joka järjestettiin yhdessä Optiman kanssa. Koulutus suoritettiin työajalla, ja se koostui moduuleista, joissa perehdyttiin veneenrakennusprosessin eri vaiheisiin. 

– Oli todella opettavaista saada käsitys koko alasta, eikä vain omasta osastostamme, kertoo Anja. Näin oppii tuntemaan paremmin käytettävät materiaalit ja menetelmät sekä ymmärtää, kuinka asiat vaikuttavat toisiinsa. Siten ymmärtää paremmin myös koko prosessin ja sen, miten tärkeää on tehdä kaikki oikein alusta alkaen, jotta asennettavat osat sopivat varmasti veneisiin.

 

Itsenäistä ja monipuolista työtä

 

Anja ja Heidi kuvailevat työtään pienosien laminoinnissa itsenäiseksi ja hyvin monipuoliseksi.

– Valmistamme kaikkea laidasta laitaan, pienistä osista monen metrien pituisiin laipioihin, sanoo Anja. Materiaalit ja menetelmät vaihtelevat projektista toiseen. Joinain päivinä työskentelemme itsenäisesti ja toisina päivinä tiimeissä, osa projekteista valmistuu päivässä ja toiset vievät monta viikkoa.

Pienet osat laminoidaan hartsilla esikyllästetyillä kuiduilla (Pre-preg ja sprint). Osat valmistetaan venekohtaisten piirustusten mukaisesti. Prosessiin kuuluu esivalmistelut muottien kanssa, kuitumattojen asettaminen, osien vakuumikäsittely ja niiden kovettaminen uunissa. Työ on fyysistä, mutta tarkkuus ja ongelmanratkaisukyky ovat voimaa tärkeämpiä.

Laminointimenetelmät ovat kehittyneet paljon 70-luvulta lähtien ja ovat teknisempiä kuin aiemmin. Nautor’s Swanin henkilökunta on tehostanut työskentelyään kehittämällä prosessin, jossa valmiit CNC-leikatut kuitumatot toimitetaan projektikohtaisesti. Tämä on tehnyt työstä kevyempää, tehokkaampaa ja ergonomisempaa. Modernien työmenetelmien ansiosta laminointihallissa ei myöskään ole enää styreenin hajua. Lisäksi henkilökunta voi käyttää hyviä suojavarusteita, kun työvaihe sen vaatii. 

 

Lisää laminoitsijoita tarvitaan 

Nautor’s Swan etsii lisää laminointityöntekijöitä tuotantoonsa, ja samoin tekevät myös monet muut venealan yritykset alueella.

– Työpaikkamme on kansainvälinen ja siellä puhutaan monia kieliä. Suomen, ruotsin tai englannin kielen taidoilla pärjää jo hyvin, sanovat Heidi ja Anja.

He korostavat, että veneala on avoin kaikille – niin naisille kuin miehille.

– Paljon on kiinni omasta asenteesta. On uskallettava yrittää ja kysyä asioista sekä oltava utelias, sanoo Heidi. Olen todella ylpeä siitä, että saan työskennellä Nautorilla.

Jaa facebookissa