Monipuolinen työ varustamoiden välikätenä

Kun alus saapuu satamaan tai lähtee sieltä, on laivanselvittäjä ensimmäinen ja viimeinen aluksessa. Pietarsaaressa tämä henkilö on Jessica Kivilehto tai toinen hänen kahdesta kollegastaan. 

Euroports Pietarsaari Ab Oy toimii Pietarsaaren satamaoperaattorina. Toimiston ja ahtauspalveluiden noin 40 työntekijää huolehtivat siitä, että kaikki sujuu joustavasti satamassa. Laivanselvittäjä – myös agentti tai laivameklari – edustaa varustamoa, kun alus on satamassa, ja toimii välikätenä miehistön/varustamon sekä viranomaisten, huolitsijoiden ja ahtaajien välillä.

– Kun saamme tiedon saapuvasta aluksesta, lataamme tarvittavat asiakirjat aluksen tyypistä, miehistöstä ja lastista viranomaisten järjestelmiin sekä tiedotamme kaikkia asianosaisia. Tilaamme myös luotsin, satamapalvelut ja hinaajan sekä olemme yhteydessä jäänmurtajiin talvella, jos jäätilanne on hankala, kertoo Jessica.

Kun alus on saapunut, laivanselvittäjä nousee alukseen, tapaa kapteenin ja ottaa allekirjoitukset asiakirjoihin.

Palvelua 24/7

Europortsin ahtaajat hoitavat suurelta osin satamassa olevien alusten lastinpurkamiset ja lastaukset. Pietarsaareen saapuu kuukausittain noin 25 alusta. Vienti koostuu enimmäkseen selluloosasta, paperista sekä sahatavarasta. Tuonti koostuu pääasiassa sementistä, lipeästä ja raakapuusta. Sataman suurin asiakas on UPM.

Jessica kertoo, että satamaan tulevat alukset ovat usein samoja, joten ihmiset ovat pian vanhoja tuttuja. Alukset ja niiden miehistö ovat pääosin venäläisiä, ukrainalaisia, alankomaalaisia tai filippiiniläisiä. Työkielenä on englanti.

– Laivanselvittäjä auttaa, jos aluksen miehistö tarvitsee jotain maissa ollessaan, sanoo Jessica. Apua voidaan tarvita esimerkiksi taksin tilaamisessa keskustaan, hammaslääkäriajan varaamisessa, kahvin ostamisessa…

Kun alus on lastattu valmiiksi, laivanselvittäjä nousee alukseen leimattavien ja allekirjoitettavien rahtiasiakirjojen kanssa. Aluksia saapuu ja lähtee myös virka-ajan ulkopuolella, joten yksi tiimistä päivystää aina.

Alanvaihto kannatti

Jessica on työskennellyt satamassa 1,5 vuotta. Aiemmin hän oli 20 vuotta työssä kaupan alalla. Alanvaihto oli mielenkiintoinen ja tervetullut elämänmuutos.

– Tämä on kiinnostavaa ja erittäin vaihtelevaa työtä, sanoo Jessica. Työskentely naisena satamassa ei ole mitenkään poikkeuksellista, meillä on naisia myös ahtaajina. Sitä paitsi toimiston merinäköala on mahtava, erityisesti alkukesällä, kun aurinko laskee mereen.

Jaa facebookissa