AIP herättää kiinnostusta teollisen symbioosin tutkimuksessa

Maaliskuun alussa Alholmen Industrial Park (AIP) isännöi benchmarking-vierailua Turun Yliopiston teknillisen tiedekunnan tuotantotalouden ja kiertotalouden yksiköstä, Alholmen Circular Economy Platform (ACEP) -projektin kautta.

Turun Yliopisto johtaa yhdessä Salon kaupungin kanssa projektia ”Kiertotalouden lokalisaatio Suomessa: Kohti teollisen symbioosin innovaatioita Lounais-Suomessa”. Projektin tavoitteena on selvittää uusien teollisten symbioosien potentiaali, keskittyen Louna Puiston teollisuuspuistoon Salossa. Tavoitteena on suunnitella maailman innovatiivisin kiertotalouden teollisuuspuisto Saloon, perustuen innovaatiojohtamisen ja kiertotalouden tutkimukseen yhteistyössä teollisuus- ja palveluyritysten sekä paikallisten julkisten organisaatioiden kanssa.

ACEP:n projektipäälliköiden Åsa Björkmanin ja Pia Holkkola-Löfin johdolla, professori Miia Martinsuo (tuotantotalous, innovaatio- ja projektijohtaminen) ja apulaisprofessori Oskar Karlström (kiertotalous, Industrial Engineering and Management) vierailivat AIP:ssä. Mukana olivat myös tutkijatohtori Saeed Morsali ja väitöskirjaa suorittavat Joona Virtanen ja Anders Lindgren.

Aamu alkoi esityksellä AIP:n teollisesta symbioosista. UPM:n soodakattilan näköalahuoneesta vieraat saivat vaikuttavan näkymän alueelle ja selkeän kuvan eri teollisuudenaloista ja palveluyrityksistä. Alholmens Kraftin toimitusjohtaja Björn Åkerlund kertoi teollisuuden yhteistyöstä ja materiaalivirroista. Walkilla vieraat vastaanottivat Henrik Byggmästar (Extrusion/Printing Developer) ja Robert Björklind (Technical Service and Development Manager), jotka kertoivat yrityksen toiminnasta, antoivat yrityskierroksen ja esittelivät kehitys- ja innovaatiotilat sekä laboratoriotilat.

Aktiiviset AIP:n toimijat oppivat toisiltaan

Vierailu jatkui Nautor Swanilla, jossa HR-johtaja Magnus Ljung esitteli tuotantotilat ja kertoi luksuspurjeveneiden valmistusprosessista. Lounaan aikana Turun Yliopiston vieraat esittelivät projektinsa tarkemmin ja nostivat esiin kysymyksiä teollisesta symbioosista, materiaalivirroista ja kiertotaloudesta. Useat AIP:n hallituksen ja tiimin jäsenet osallistuivat keskusteluun ja antoivat tärkeitä näkökulmia ja panoksia tutkijoille. Voimme todeta, että AIP-alueen toimijoille on hyödyllistä oppia toisiltaan ja laajentaa verkostojaan.

Ylhäältä vasemmalta: apulaisprofessori Oskar Karlström, väitöskirjaa suorittava Anders Lindgren, AIP:n puheenjohtaja/Pietarsaaren sataman toimitusjohtaja Juha Hakala, Nautor Swanin HR-johtaja Magnus Ljung, professori Miia Martinsuo, Walkin Technical Service and Development Manager Robert Björklind, Walkin Extrusion/Printing Developer Henrik Byggmästar, NCE EHSQ Manager Markus Niemi, väitöskirjaa suorittava Joona Virtanen. Alhaalta vasemmalta: tutkijatohtori Saeed Morsali, ACEP:n projektipäällikkö Åsa Björkman, Concordian projektipäällikkö Pia Holkkola-Löf sekä AIP:n sihteeri/Pietarsaaren sataman tekninen johtaja Johanna Heinoja.

Uusia ideoita ja tärkeitä verkostoja

Huomasimme kaikki, että esitetyt kysymykset olivat hyödyllisiä molemmille osapuolille. Ne pakottivat meidät ajattelemaan kriittisesti ja tunnistamaan tietämyksen puutteita. AIP sai mahdollisuuden pohtia omia prosessejaan ja tunnistaa parannuskohteita. Jakamalla kokemuksia ja näkemyksiä emme ainoastaan edistä akateemista tutkimusta, vaan saamme myös uusia ideoita ja näkökulmia. Yhteistyö akateemisten instituutioiden kanssa luo tärkeitä verkostoja, jotka hyödyttävät molempia osapuolia. Odotamme innolla projektin tuloksia Salossa ja Louna Puistossa.

Iltapäivä jatkui Kokkola Industrial Parkiin (KIP), jossa toiminnanjohtaja Kaisa Kaapo ja KIP Servicen koulutuspäällikkö Jonas Sandlin ottivat meidät vastaan. On ainutlaatuista, että 30 km säteellä on kaksi merkittävää teollisuuspuistoa, joissa on teollisia symbioosivirtoja.

*Teollinen symbioosi tarkoittaa toimintamallia, joka perustuu yhteistyöhön, jossa yritykset hyödyntävät tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Toisen sivuvirta tai jäte muuttuu kannattavaksi resurssiksi, tuo säästöjä ja vähentää ympäristövaikutuksia toiselle. https://www.sitra.fi/aiheet/teolliset-symbioosit/