AIP tour: Teollisuuden toiminnan ja rekrytointitarpeiden tehokas viestintä

Alholmen Industrial Park on AIP-kiertueen kautta ottanut suuren askeleen eteenpäin teollisuuden toiminnan ja rekrytointitarpeiden tehokkaassa viestinnässä. Alholmen Circular Economy Platform (ACEP) -hankkeen puitteissa AIP on projektipäällikkö Åsa Björkmanin kanssa onnistunut rakentamaan organisoidun konseptin opiskelijoiden ja muiden vierailijoiden vastaanottamiseksi useammin ja suuremmassa määrin kuin aiemmin.

AIP-kiertue markkinoi työpaikkoja

Pietarsaaren seudun Kehittämisyhtiö Concordia ja projektitoiminta ovat vaikuttaneet merkittävästi AIP-kiertueen kehitykseen. Aloite edustaa otetta teollisuuden ja työpaikkojen markkinoinnissa. Tarjoamalla opastettuja kierroksia teollisuusalueella potentiaaliset työntekijät saavat konkreettisen käsityksen eri teollisuudenalojen toiminnasta.

Katsaus teollisuuden toimintaan

Noin tunnin kestävä bussikierros on suunniteltu antamaan tiivistä tietoa teollisuuden toiminnasta. Osallistujat saavat myös katsauksen meneillään oleviin kiertotaloushankkeisiin.

Opastus kulkee kaikkien suurten valmistavien teollisuudenalojen läpi AIP-alueella. Ensimmäinen pysähdys on OSTP, jonka jälkeen bussi ajaa metsäteollisuuden alueelle, jossa osallistujat tutustuvat UPM:n sellutehtaaseen ja sahaan, Billerud Finlandiin ja Walkiin sekä Alholmens Kraftin biovoimalaitokseen. Kierros jatkuu Pormestarisaareen ja Northpipe Composite Engineeringiin sekä Nautor Swaniin. Kierros kulkee myös Baltic Yachtsin, Pietarsaaren sataman ja Europortsin kautta.

Rekrytointitarpeet ja uramahdollisuudet

AIP:n teollisuudenalat etsivät jatkuvasti lahjakkuuksia, joilla on erilaisia taitoja sekä teknisessä kehityksessä että tuotannossa. AIP-kiertue on tilaisuus teollisuudenaloille viestiä tehokkaasti rekrytointitarpeistaan ja houkutella lahjakkuuksia.

Esimerkkejä vierailuista

Kaksi ammattikoulu Optiman ryhmää Pietarsaaresta on tänä syksynä saanut tietopaketin AIP:n teollisuudenaloista. Kolmannen vuoden opiskelijat, jotka osallistuvat tutkinnon osaan “Toimiminen työelämässä”, saivat tietoa teollisuuden monista uramahdollisuuksista sekä luennon ja työpajan muodossa, yhdistettynä opastetulla bussikierroksella teollisuusalueella. Samanlainen järjestely toteutetaan myös lokakuussa Centrian ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä Kpedun opiskelijoille RAP (Recruiting Active People) -tapahtuman aikana sekä räätälöidyillä vierailuilla muun muassa Oulun yliopiston prosessitekniikan opiskelijoille ja Åbo Akademin energiatekniikan ja tietotekniikan yksiköiden tohtoriopiskelijoille.

Kehityshankkeet ajavat tärkeitä teemoja

Pietarsaaren seudun kehitysyhtiö Concordia käyttää kehityshankkeita uuden tiedon levittämiseen, uusien mallien ja työkalujen testaamiseen ja kehityksen edistämiseen eri teemoissa, joita alueen elinkeinoelämä pitää tärkeinä.

– AIP-kiertue on hyvä esimerkki yhteisluomisesta hankkeissa, joissa yhdistetään teollisuuskierrokset työvoimatarpeisiin ja yritetään yhdessä ratkaista ongelmaa lisäämällä kiinnostusta AIP-aluetta kohtaan työpaikkana, sanoo Concordian toimitusjohtaja Daniela Mårtenson.

AIP-kiertue on aloite, joka hyödyttää teollisuudenaloja ja auttaa vahvistamaan koulutuksen, työelämän ja yhteiskunnan välisiä siteitä. Se on kehitetty AIP:n teollisuudenalojen toimesta Alholmen Circular Economy Platform -hankkeen puitteissa. Konsepti vakiinnutetaan tuotteeksi, jossa eri koulutusjärjestäjät ja esimerkiksi liike-elämän vieraat saavat mahdollisuuden räätälöityihin opastettuihin vierailuihin teollisuuspuistossa.